Elevator Pitch

Het woord alleen al is voldoende om de nodige mensen de stuipen op het lijf te jagen. En behoorlijk ook. Vraag maar eens op een netwerk evenement wie wil pitchen. Het woord is nog niet eens uitgesproken of de nodige mensen gaan een stap naar achteren of verschuilen zich achter iemand anders. Maar waarom eigenlijk?

“Mensen hebben zo veel te vertellen dat ze niet weten waar ze moeten beginnen.”

Het is alom bekend dat mensen sociale dieren zijn en dat ze, in een vertrouwde omgeving, graag en veel met elkaar praten. En ja, soms ook over elkaar. Tot zo ver is niets aan de hand, totdat … ze iets over zichzelf moeten gaan vertellen. In een groep of nog erger, voor een groep. Want dan opeens, is het akelig stil. Toegegeven, het heeft voor een deel te maken met verlegenheid. Niet in de spotlights willen staan. Maar dat is zogezegd maar een kant van het verhaal. Mensen hebben doorgaans zo veel te vertellen dat ze niet weten waar ze moeten beginnen en belangrijker nog, hoe ze het moeten aanpakken. Vandaar dat ze terugvallen op het standaard stramien. Dit is mijn naam, dit mijn leeftijd, hier woon ik, ik ben gelukkig getrouwd, heb schattige kinderen en lieve huisdieren. En voor je het weet is de minuut voorbij. En de aanwezigen? Die hebben uitsluitend een inkijkje gekregen in iemands familiekroniek. En dus helemaal niet wie die persoon daadwerkelijk is, wat hij doet, noch wat hij voor anderen zou kunnen betekenen.

“Je weet nooit wanneer zich een moment voordoet waarbij je je kunt voorstellen.”

Een pitch kun je vergelijken met reclamefolders. Deze zijn is inmiddels zo gestandaardiseerd en vallen zo weinig op, dat het gros ongelezen in de prullenbak verdwijnt. Alleen de happy few, die blijven over. En dat zijn nou juist die folders die eruit springen. Die anders zijn qua kleuropbouw, vorm en inhoud. En daar is over nagedacht!

Je weet nooit wanneer zich een moment voordoet waarbij je je kort kunt of zelfs moet voorstellen. En als je op juist dat moment geen pakkend verhaal paraat hebt, is je kans vervlogen. Ook hier geldt dat je er ruim van te voren goed over moet nadenken en veelvuldig oefenen.

In jouw pitch aan vervanging toe of wil je je onderscheiden van anderen? Neem dan contact op.

In deze workshop(s) wordt wordt aandacht besteed aan het onderdeel Storytelling:
Zenden & Ontvangen
Netwerken kun je leren
Storytelling voor beginners