Netwerken

Netwerken is het offline en online leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Netwerken doe je altijd en overal. Zonder dat je erbij nadenkt. Iedereen beschikt namelijk al over minimaal 4 netwerken waar geregeld mee wordt gecommuniceerd.

“Netwerken is vooral zaaien.”

Hoe vaak heb je contact met je collega’s op het werk? Of met familie en vrienden, je maten in een café of tijdens het sporten? Stuk voor stuk netwerkmomenten waar, als je het slim aanpakt, mensen uit naar voren kunnen komen die voor jou als ambassadeur kunnen fungeren.

Maar dat is slechts één kant van de medaille. Dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat ook de anderen er iets wijzer van worden. Netwerken is vooral zaaien. Dus ook jij helpt mensen in je netwerk aan informatie en nieuwe contacten en geeft iemand net die tip over die ene leuke baan die goed bij haar past. Zo help je elkaar. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. De crux is dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je je netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt.

“Ik ben niet zo van dat netwerken. Iedereen handjes geven en visitekaartjes uitwisselen.”

De meeste mensen voelen zich als een vis op het droge als ze voor de eerste keer bewust aan de slag gaan en deelnemen aan een netwerkbijeenkomst. Ze weten niet wat wel kan en mag en wat niet. Vaak hoor je dan ook dezelfde opmerking. “Ik ben niet zo van dat netwerken. Iedereen handjes geven en visitekaartjes uitwisselen. Niks voor mij!” En toch, hoe vaker iemand terugkomt en probeert hoe gemakkelijker het gaat. Neem een keer deel aan bijvoorbeeld een Open Coffee bij jou in de buurt en ervaar waar je tegenaan loopt.

Heb jij moeite met netwerken of wil jij er meer over weten? Neem dan contact op.

In deze workshop(s) wordt aandacht besteed aan het onderwerp Netwerken:
Netwerken kun je leren
Zenden & Ontvangen