Storytelling

Sprookjes zijn het klassieke voorbeeld van storytelling. Een inspirerende communicatietechniek waardoor mensen als het ware in het verhaal worden gezogen en er onderdeel van worden. De verhaallijn wordt hierdoor makkelijk te onthouden waardoor het ook veel eenvoudiger wordt om het door te geven. 

“Alle tekst werd letterlijk voorgelezen.”

Ik zat laatst in een presentatie waar met veel verve een tweetal accountants werden aangekondigd die een belangrijk nieuw wetsartikel zouden toelichten. Het bleken 35 sheets te zijn, zonder opmaak, met een witte achtergrond dus, letterlijk volgepropt met tekst, wetsartikelen, grafieken en cijfers. Vijfendertig! En om de zaak nog erger te maken, alle tekst werd letterlijk voorgelezen. Niet verbazingwekkend dus dat binnen no time een deel van de aanwezigen had afgehaakt en hun toevlucht zochten tot hun smartphone. En toch, ook droge kost is op te leuken. Niet alleen met een interessante slideshow, maar zeker ook met relevante verhalen uit de praktijk.

“Daarnaast gaat van een verhaal een voorbeeldfunctie uit.”

Hoe beter een verhaal wordt verteld, hoe meer effect het zal hebben. En dat heeft alles te maken met ons brein. Uit onderzoek blijkt namelijk dat storytelling verschillende chemische stoffen produceert die bij ons mensen zaken in gang zet. Empathie bijvoorbeeld, of het stimuleren van onze sociale codes. Daarnaast gaat van een verhaal een voorbeeldfunctie uit waar we ons in meer of mindere mate mee kunnen associëren en aan kunnen optrekken.

In jouw nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan contact op.

In deze workshop(s) wordt wordt aandacht besteed aan het onderdeel Storytelling:
– Storytelling voor beginners
– Netwerken kun je leren
Zenden & Ontvangen