Halen en brengen

Loop je al een tijdje rond in het netwerk circuit dan heb je het zo in de gaten. Mensen die alleen maar komen om te halen. Om andere deelnemers als het ware leeg te melken. Of om werk of opdrachten te scoren. Ze strooien met visitekaartjes en propageren hun eigen bedrijf. Samenwerken? Daar zijn ze wars van. Want dat betekent namelijk dat ze dingen moeten “inleveren”. Zaken zoals kennis en kunde maar ook geld. Zeker dat laatste is voor velen hét struikelblok. Want samenwerken betekent minder inkomsten. En daar draait het immers om!

Het korte termijn denken is nog steeds springlevend. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk winst binnenhalen. Ongeacht de consequenties in de toekomst. Van politiek tot bedrijfsleven, iedereen doet er aan mee. Ook de ZZP’er. Maar is dat we zo gezond?

Er zijn voorbeelden te over van korte termijn oplossingen die hebben gefaald. Maar toch op de een of andere manier blijven velen van ons, vaak krampachtig, vasthouden aan deze strategie. Is het een vorm van scheidingsangst? Het loslaten van het oude vertrouwde? Of is het puur en simpel een gecalculeerde rekensom?

Hoe was het ook al weer? Resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst? Een waarheid als een koe die eveneens geldt in deze situatie. Nieuwe tijden beteken niet alleen nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Het betekent ook dat nieuwe wegen betreden kunnen worden en nieuwe strategieën ontwikkeld.

In deze hoor je steeds vaker dat samenwerken het nieuwe vermenigvuldigen is. Niemand is overal even goed is. Door partners te zoeken voor datgene waar jij minder goed in bent, ontstaat een ideale mix. Koppel hier een duidelijke visie en je hebt het recept van een businesscase die, ook op de langere termijn, levensvatbaar en succesvol is. En, niet onbelangrijk, het zorgt voor voldoende inkomsten voor elk van de betrokkenen.

Halen en brengen is als geven en nemen. Het kan pas écht werken als er een goede balans ontstaat. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er iets van te maken. Het is alleen een kwestie van doen.

Deel via Social Media: