5 veel voorkomende netwerk fouten

Als je je ogen goed te kost geeft tijdens netwerkbijeenkomsten kom je ongetwijfeld situaties tegen waarvan je denkt – da’s niet zo handig -. Zeker omdat het reacties kan oproepen die niet bedoeld zijn. Onderstaand de vijf dingen die je zeker NIET moet doen tijdens het netwerken.

1. Strooien met visitekaartjes

Er bestaat een hardnekkige mythe dat als je maar genoeg visitekaartjes uitdeelt op een netwerkevent, je bedrijf van zelf zal groeien. Er is echter één belangrijk aspect dat in dit verhaal ontbreekt, namelijk de interactie. Als iemand een kaartje in de handen krijgt gedrukt zonder een (interessant) gesprek, dan zal er geen betekenis aan vast zitten. Geen ambassadeurschap. Het is en blijft een kaartje zonder verhaal.

2. Een gesprek onderbreken

Het is behoorlijk irritant als twee mensen met elkaar in gesprek zijn en ze zomaar worden onderbroken door iemand anders. Toch gebeurt dit maar al te vaak. Wil je boze blikken of opmerkingen vermijden? Ga dan bij mensen staan die in gesprek zijn en wacht tot er een gelegenheid ontstaat om mee te praten.

3. Beide handen vol hebben

Je ziet het iedere keer weer opnieuw gebeuren. Deelnemers op een netwerkevent die beide handen vol hebben met bijvoorbeeld een kop koffie en een broodje. En dan komt iemand op hen af die een hand wil geven. Hoewel er best leuke situaties door ontstaan, mensen voelen zich overvallen en weten zich even geen raad met de situatie, is het aan te bevelen je rechter hand vrij te houden. Je komt per slot van rekening om te netwerken en de interactie met anderen aan te gaan.

4. Leeches

Hiermee worden mensen bedoeld die of nog nooit op een netwerkevent zijn geweest en niet weten wat ze moeten doen of mensen die zich er erg ongemakkelijk voelen. Deze mensen klampen zich dan als een bloedzuiger vast aan iemand die zij kennen of waarmee zij een klik menen te hebben en willen daar dan niet meer van los komen. Dit is erg vervelend voor diegene die wel weet hoe te netwerken. Kom, om dit te vermijden, dan ook niet alleen naar dergelijke bijeenkomsten maar neem altijd iemand mee die je al kent.

 5. Spammers

Wanneer je een visitekaartje hebt ontvangen betekent dit niet dat je ongevraagd deze persoon kunt toevoegen aan een mailing lijst. Vraag daarom op het moment dat de kaartjes worden uitgewisseld of de ander interesse heeft om jouw nieuwsbrief te ontvangen. Krijg je een negatief antwoord, zet een kruisje op het desbetreffende visitekaartje als teken dat deze persoon niet toegevoegd mag worden.

Deel via Social Media: