Vertel eens iets meer over jezelf

Dit is waarschijnlijk een van de oudste interviewvragen die er bestaan. Het is er eentje die, in deze of vergelijkbare vorm, telkens weer wordt gesteld. Een vraag ook waar veel mensen moeite mee hebben. Waarom? Omdat je letterlijk de ruimte krijgt om de mist in te gaan, hetgeen in de praktijk maar al te vaak gebeurd. Hoe je hierop antwoordt, hangt natuurlijk sterk af van de context waarin de vraag wordt gesteld. Maar hou er wel rekening mee dat het antwoord dat je geeft op deze vraag bepalend is voor succes of falen.

Er zijn recruiters die zeggen dat er geen fout antwoord te geven is op deze vraag. Dat het gewoon een “warming up” is. Anderen weer zeggen dat ze juist door deze vraag kunnen achterhalen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Is het iemand die uit het juiste hout is gesneden. Een kandidaat dus, die een “perfecte” match vormt met de functie.

De vraag die je vervolgens kunt stellen is de volgende. Wil een bedrijf überhaupt wel iemand aannemen die zijn huiswerk heeft gedaan en op basis daarvan de gewenste antwoorden kan geven?  Of zijn ze juist gebaat bij iemand die meer van zichzelf laat zien. Wie hij is, wat hij kan en waar hij voor staat. Een afweging die van bedrijf tot bedrijf kan verschillen. Of zelfs helemaal irrelevant is. Er zijn namelijk steeds bedrijven die ervan uitgaan dat zij de ideale duizendpoot kunnen vinden.

Maar wat moet je nu aan met de vraag vertel eens iets meer over jezelf? Wat is de beste strategie die je kunt gebruiken? Hoewel er geen one-size-fits-all antwoord gegeven kan worden, blijkt een positieve interactie vaak doeltreffend. “Daar wil ik graag antwoord op geven. Waar wilt u dat ik de nadruk leg? Op mijn werkervaring, mijn privé activiteiten of mijn ambities?”

De oudste interviewvraag. Je kunt hem vrezen of je kunt hem omarmen. Blijf je jezelf dan kun jij in de regisseursstoel gaan zitten en het gesprek richting geven. Nogmaals het is geen garantie voor succes maar je bent daardoor wel eerlijk tegen jezelf. En heel belangrijk, je blijft bij jezelf waardoor je rust en zelfvertrouwen uitstraalt.

Deel via Social Media: